Funkční potravina - víte jaká to je??
11. 11. 2006
Pozor na tvrzení výrobců
Funkční potravina obsahuje vysoké množství látek, které prospívají lidskému zdraví. Ne každý výrobek, který hlásá, že je přímo elixírem života, nám však skutečně pomáhá. Výrobce může svůj produkt vynést do nebe, i když do něj ve skutečnosti přidal jen nepatrné množství jednoho vitamínu, ale zato mnoho barviv a konzervantů. Rozdíl je však v tvrzení, že přidaná látka pomáhá např. zlepšit zrak a v ujištění, že pravidelná konzumace výrobku vede ke zlepšení zraku. V druhém případě musí produkt podstoupit dlouhé a nákladné testy, které ukáží, zda je toto tvrzení pravdivé. Jaké potraviny jsou opravdu funkční – tedy obsahující vysoké množství látek prospívajících lidskému zdraví v takové formě, kterou tělo dokáže přijmout a využít a skutečně našemu organismu prospějí?
- Vláknina – z běžné stravy se nám jí nedostává tolik, kolik by náš organismus potřeboval. Druhů vlákniny je více, ten nejprospěšnější – betaglukan – se nachází především ve výrobcích z ovsa a lněného semínka.
- Fytosteroly – součást rostlinného oleje, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, ovšem jen těm lidem, kteří ji mají vysokou. Hladinu cholesterolu zdravých konzumentů nijak neovlivňuje – neškodí jim tedy, ale ani neprospívá.
- Probiotické kultury – v tomto případně reklamy skutečně neklamou. Bakterie, které se přidávají do kysaných mléčných výrobků, skutečně pozitivně působí na střevní mikroflóru a snižují riziko zažívacích obtíží a střevních infekcí. Konzumace výrobků s laktobacily se doporučuje především po léčbě antibiotiky.